frankvanormondt.nl plaatst cookies om de ervaring te verbeteren, gaat u verder dan gaat u akkoord met deze cookies.   

strookfoto

Scenarioplanning - cursus

Het nemen van strategische beslissingen in onzekere omstandigheden

1-daagse workshop (€ 775.00 excl. btw)

Hoe stellen organisaties scenario's op? Hoe gebruiken zij deze om hun strategie bij te stellen? Scenarioplanning is een belangrijk instrument voor zowel profit als non-profit organisaties om strategieën te beoordelen en te evalueren. In deze training wordt de methode van scenarioplanning in acht stappen behandeld en toegepast op een door u aangeleverd onderwerp. Er wordt aandacht besteed aan visie, omgeving, onzekerheid, drijvende krachten, scenario's, verhalen, communicatie, strategie en evaluatie. Deelnemers kiezen een eigen onderwerp en werken daarvoor in hoofdlijnen een scenario uit. Deze training staat daardoor zeer dicht bij de praktijk. Tevens leren deelnemers een scenario kritisch te doorgronden en te beoordelen.Voordelen

Een training van Frank heeft veel voordelen zoals:

  • praktijkgerichte trainer met praktijkervaring;
  • kleine groepen deelnemers, veel persoonlijke aandacht;
  • inspirerende, centraal gelegen locatie;
  • gratis 'helpdesk' voor het stellen van inhoudelijke vragen achteraf.

Resultaat

Na afloop van deze training heeft de deelnemer:

  • een praktisch tool voor scenarioplanning;
  • vakinhoudelijke kennis en vaardigheden omtrent scenarioplanning;
  • een aantal scenario's voor de eigen organisatie in kaart gebracht.

Doelgroep en aantal deelnemers

Deze training is bedoeld voor iedereen die met scenarioplanning te maken heeft of krijgt (zoals: beleidsmakers, managers, professionals of ondernemers). U heeft bij voorkeur minimaal 5 jaar werkervaring op hbo/wo-niveau.  Deelnemers komen uit allerlei branches. De training wordt aangeboden in de Nederlandse taal.

Het aantal deelnemers is minimaal 2 en maximaal 8.  Hierdoor is er veel gelegenheid voor een persoonlijke benadering. Vanaf drie deelnemers kan het voor uw organisatie interessant zijn om deze training in-company te houden.
Meer over in-company training

Duur en locatie

De training wordt op 1 dag van 9:00 uur tot 17:00 uur gehouden.  De training vindt plaats in ons trainingscentrum op Wisseloord Area gelegen in de bosrijke villawijk Trompenberg aan de rand van Hilversum. Dit creatieve business park heeft roots in de muziekindustrie en is internationaal bekend van de ooit door Philips opgerichte en nog steeds met succes draaiende Wisseloord Studios. De lunch wordt geserveerd in het Wisseloord Restaurant van de studio zodat u de kans krijgt deze muzikale en creatieve sfeer op te snuiven.
Meer over ons trainingscentrum


Download brochure

Onderwerpen

In deze training komen de volgende onderwerpen aan de orde: toekomst, scenario, visie, strategie, onzekerheid, drijvende krachten, verhalen, onwikkeling, evaluatie, beslissing, communicatie.


Programma

9:00 - Opening
Kennismaking met deelnemers, trainer en programma
Inleiding scenarioplanning
Raamwerk voor deze workshop: de 8 stappen
Fase I: Analyse
Stap 1: brainstormen over visies op de toekomst
Stap 2: trends onderzoeken
Stap 3: drijvende krachten kiezen
Fase II: Ontwikkeling
Stap 4: een scenario-template maken
Stap 5: scenario's ontwikkelen
Stap 6: scenario's presenteren
Fase III: Reflectie
Stap 7: scenario's evalueren
Stap 8: beleidsadviezen opstellen
Wrap-up
Aspecten van implementatie en evaluatie
Hoe ga ik hier mee verder op mijn werk?
17:00 - Afsluiting


Tijdens de training wisselen theorie en praktijkoefeningen elkaar af. Deelnemers kiezen hun eigen onderwerp en werken tijdens de praktijkoefeningen hun eigen onderwerp uit.

Reacties

"Dankzij zijn enthousiaste en praktijkgerichte insteek is niet alleen de theorie besproken, maar zijn er ook concrete scenario's uitgewerkt. Frank heeft ons genoeg handvatten gegeven om het verder zelf op te pakken."  -  Stella Kuin, hoofd ICT, Het Kadaster.


"Frank is in staat geweest om met een zeer korte voorbereidingstijd een training scenarioplanning te verzorgen voor een groep medewerkers van de afdeling Openbare Werken van de Gemeente Uden. Doel was om deze groep medewerkers kennis te laten maken met de methodiek hoe te komen tot scenario's. In plaats van te kijken naar de interne organisatie en vanuit het heden te vertrekken is de slag gemaakt dat het om de omgeving en de toekomstige realiteit gaat. Nadat 's morgens de praktische spelregels en te volgen stappen aangereikt waren is er 's middags al daadwerkelijk met het uitwerken van scenario's aan de slag gegaan. Met zijn deskundigheid heeft Frank op een ontspannen en prettige manier het proces begeleid én kans gezien iedereen mee te nemen in de denkwijze die nodig is bij dit soort processen. Frank is in staat prima maatwerk te leveren. Ik beveel hem dan ook van harte aan."  -  Nancy Kalbvleesch, Adviseur Organisatie Ontwikkeling, Gemeente Uden.

Uw trainer

Deze training wordt verzorgd door Frank van Ormondt. Frank is een enthousiaste trainer en heeft gedurende zijn loopbaan bij o.a. Philips zelf veel ervaring opgedaan met visievorming. Momenteel begeleidt hij vanuit zijn adviespraktijk regelmatig executives, managers en ondernemers in verband met beslissingen met een onzekere toekomst.
Meer over uw trainer

Materiaal, ondersteuning en methode

Iedere deelnemer ontvangt een uitgebreide syllabus met documentatie, checklists en opdrachten. Bij deze training worden diverse boekentips gegeven; boeken kunnen optioneel worden aangeschaft maar zijn niet nodig om te training te kunnen volgen. Daarnaast krijgt de deelnemer toegang tot het Extranet boordevol templates, tools en tips. Frank heeft een eigen trainingsmethode ontwikkeld, die heel dicht bij de praktijk staat. Het werken met cases gaat hem niet ver genoeg en daarom nemen deelnemers hun werk mee naar de training om het geleerde meteen uit te proberen. Na afloop van de training heeft iedere deelnemer recht op een begeleidingsgesprek van een uur.
Meer over methode

Prijs

De prijs voor deze training bedraagt totaal € 775.00. Deze vaste prijs is exclusief 21% btw, per persoon en onder voorbehoud van wijzigingen. Bij de prijs inbegrepen zijn de syllabus, de lunch en de koffie en thee in de pauzes. Niet inbegrepen is o.a. een eventuele overnachting.
Bekijk de algemene voorwaarden
Meer over acties

Inschrijven

Datum: 2020-07-07

7 juli 2020 ∗ Locatie: Hilversum ∗ Prijs: € 775.00Datum: 2020-08-19

19 augustus 2020 ∗ Locatie: Hilversum ∗ Prijs: € 775.00Datum: 2020-10-27

27 oktober 2020 ∗ Locatie: Hilversum ∗ Prijs: € 775.00Datum: 2020-12-16

16 december 2020 ∗ Locatie: Hilversum ∗ Prijs: € 775.00Meer informatie?

Download de brochure, waarin alle details over deze training handig zijn opgesomd. Heeft u nog vragen dan kunt u ons gerust bellen op: 035 6316915. Wij kijken dan samen met u of deze training bij uw leerbehoeften past. Eventueel kunt u met ons een afspraak maken voor een vrijblijvend bezoek aan ons trainingscentrum.
Download de brochure
© Frank van Ormondt Advies en Educatie 2007-2020. All rights reserved. | Bijgewerkt op 12 maart 2020