frankvanormondt.nl plaatst alleen eigen cookies, dus niet van derden; gaat u verder dan gaat u akkoord met deze cookies.   

geen strook
vierkant
workshop, 1 dag

Scenarioplanning

Het nemen van strategische beslissingen in onzekere omstandigheden
   
   
   € 795.00 excl. btw

Samenvatting

Hoe stellen organisaties scenario's op? Hoe gebruiken zij deze om hun strategie bij te stellen? Scenarioplanning is een belangrijk instrument voor zowel profit als non-profit organisaties om strategieën te beoordelen en te evalueren.

In deze training wordt de methode van scenarioplanning in acht stappen behandeld en toegepast op een door u aangeleverd onderwerp. Deze methode is kwalitatief en daardoor eerder gericht op inzicht en verbanden dan op berekende zekerheid. In een aantal praktische stappen wordt aandacht besteed aan visie, omgeving, onzekerheid, drijvende krachten, scenario's, verhalen, communicatie, strategie en evaluatie. Deelnemers stellen hun organisatie centraal en schrijven tijdens de training op hoofdlijnen een eigen scenarioplan. Bovendien leert u samen met andere deelnemers een scenarioplan kritisch te doorgronden en te beoordelen. Ten slotte maakt u een plan van aanpak om uw scenarioplan op het werk in gang te zetten.

Voordelen

 • Frank werkt met kleine groepen deelnemers waardoor er veel persoonlijke aandacht is.
 • Uw trainer is ervaren met het onderwerp van deze training en komt zelf ook uit de praktijk.
 • U krijgt toegang tot een blended leeromgeving zodat u zich online kunt voorbereiden en verdiepen.
 • U maakt kennis met de bedrijfskundige aspecten achter het vakgebied scenarioplanning.
 • U heeft na afloop een scenarioplan voor uw eigen onderwerp gereed.
 • U krijgt bovendien gratis toegang tot, naar keuze, één van onze online trainingen (e-test, e-learning).
 • U krijgt tijdens de training voorbeelden, tips, vuistregels, modellen, checklists en templates.
 • Er wordt gebruik gemaakt van praktijkgerichte en inspirerende werkvormen.
 • U kunt na afloop van de training nog een jaar kosteloos gebruik maken van Franks ‘helpdesk’ voor het stellen van inhoudelijke vragen (coaching).

Resultaat

Tijdens de training maken deelnemers op interactieve wijze kennis met de theorie en de praktijk van scenarioplanning. Resultaten van deze training zijn:

 • een praktisch tool voor scenarioplanning;
 • vakinhoudelijke kennis en vaardigheden omtrent scenarioplanning;
 • een aantal scenario's voor uw eigen onderwerp in kaart gebracht.

Coaching en e-learning inbegrepen

Bij Frank gaat educatie verder dan de training. Iedere deelnemer kan tot een jaar na afloop van de training nog per telefoon of e-mail vragen stellen of een keertje langskomen in Franks trainingscentrum voor een uur coaching. Bovendien krijgen deelnemers na afloop van de training nog een half jaar gratis toegang tot (naar keuze) één van de volgende online trainingen:
Ben ik een senior manager? (e-test)
InnovatieScan (e-test)
Businesscase, de essentie (e-learning)
Missie en visie, de essentie (e-learning)
Prijsbepaling, de essentie (e-learning)

Doelgroep en aantal deelnemers

Deze training is bedoeld voor iedereen die met scenarioplanning te maken heeft of krijgt (zoals: beleidsmakers, managers, professionals of ondernemers). U heeft bij voorkeur minimaal 5 jaar werkervaring op hbo/wo-niveau.  Deelnemers komen uit allerlei branches.  De training wordt aangeboden in de Nederlandse taal.

Het aantal deelnemers is minimaal 2 en maximaal 5.  Omdat Frank met relatief kleine groepen werkt, is er veel gelegenheid voor een persoonlijke benadering. Bij meerdere deelnemers tegelijk kan het voor uw organisatie interessant zijn om deze training in-company te houden. Meer over in-company training

Duur en locatie

De training wordt op 1 dag van 9:00 uur tot 17:00 uur gehouden.  De training vindt plaats in Franks trainingscentrum op Wisseloord Area gelegen in de bosrijke villawijk Trompenberg aan de rand van Hilversum. Dit creatieve business park heeft roots in de muziekindustrie en is internationaal bekend van de ooit door Philips opgerichte en nog steeds met succes draaiende Wisseloord Studios. De lunch wordt geserveerd in het Wisseloord Restaurant van de studio zodat u de kans krijgt deze muzikale en creatieve sfeer op te snuiven.
Meer over Franks trainingscentrum

In-company training

Deze training kan ook in-company worden aangeboden. Tijdens de training kunnen deelnemers in groepjes aan hun eigen opdrachten werken. U bepaalt zelf een locatie, bijvoorbeeld uw bedrijfslocatie of ergens anders in het land. Bij deze training is het lesmateriaal beschikbaar in het Nederlands. Eventueel kan er tijdens de training Engels in plaats van Nederlands worden gesproken.
Meer over in-company training


Download brochure

Onderwerpen

In deze training komen de volgende onderwerpen aan de orde: toekomst, scenario, visie, strategie, onzekerheid, drijvende krachten, verhalen, onwikkeling, evaluatie, beslissing, communicatie.


Programma

9:00 - Opening

 • Kennismakingspel met deelnemers en trainer
 • Toelichting programma

Inleiding scenarioplanning

 • Zekerheid over onzekerheid, hoe dan?
 • Raamwerk voor deze workshop: de 8 stappen

Analyse

 • Stap 1: brainstormen over visies op de toekomst

Pauze

Analyse (vervolg)

 • Stap 2: trends onderzoeken (kwalitatief)
 • Stap 3: drijvende krachten kiezen

12:00 - Lunch

Ontwikkeling

 • Stap 4: een scenario-template maken
 • Stap 5: scenario's ontwikkelen (kwalitatief)
 • Stap 6: scenario's presenteren

Pauze

Reflectie

 • Stap 7: scenario's evalueren
 • Stap 8: beleidsadviezen opstellen

Wrap-up

 • Hoe ga ik verder op mijn werk?
 • Vervolgtraining
 • Evaluatie en uitreiking certificaten

17:00 - AfsluitingTijdens de training wisselen theorie en praktijkoefeningen elkaar af. Deelnemers kiezen hun eigen onderwerp en werken tijdens de praktijkoefeningen hun eigen onderwerp uit.

Reacties

"Wederom een leerzame training. Veel handige handvatten meegekregen en skills over scenario ontwikkeling."  -  Frank Soons, Manager Duurzaamheid en Innovatie, Ennatuurlijk BV. Frank beoordeelde deze training met een 8.


"De training is goed opgebouwd omdat theorie, praktijk en oefeningen elkaar afwisselen. Doordat je een eigen bedrijfscase gebruikt, kun je wat je geleerd hebt meteen in de praktijk toepassen."  -  Lisa van Koningsveld, Product Marketing Manager, Technische Unie. Lisa beoordeelde deze training met een 8.


"Bijzonder leuke training waarin ik veel heb geleerd. Ik popel om er mee aan de slag te gaan."  -  Rolf Akker, Manager Financial Business Services, N.V. Nederlandse Gasunie. Rolf beoordeelde deze training met een 9.


"Prima training. De theorie werd vlot behandeld waardoor er veel tijd was om aan mijn eigen praktijkvoorbeeld te werken."  -  Roger Aretz, Manager IT, Gasunie. Roger beoordeelde deze training met een 8.


"Fijne training met veel aandacht en duidelijke uitleg. En je gaat met een scenarioplan de deur uit. Super praktisch!"  -  Carine Hermens, Docent afd. HRM, Fontys Hogeschool. Carine beoordeelde deze training met een 8,5.


"Een prima training! Je kreeg veel informatie die meteen toepasbaar is. Heel goed gedaan!"  -  Sector Econoom, ABN AMRO Bank. Deze deelnemer beoordeelde de training met een 9.


"De workshop is prettig, toegepast en bevat veel oefeningen met onze eigen casus. De trainers maken zich onze inhoud snel eigen en kunnen daardoor prettig meedenken over onze behoeften."  -  Frederik Mijnhardt, Wetenschappelijk medewerker, Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Frederik beoordeelde deze training met een 8.


"In deze workshop heb ik inhoudelijk nieuwe inzichten opgedaan die direct in de praktijk toe te passen zijn. De trainer stelde zich flexibel op en aan zijn deskundigheid twijfelde ik geen moment."  -  Adviseur Fraude, Gemeente Amsterdam. Deze deelnemer beoordeelde de training met een 9.


"Het belangrijkste gegeven dat ik in de training van Frank heb geleerd? Dat onzekerheid er mag zijn en dat je het hanteerbaar kan maken."  -  Hein Timmermans, Product Manager, Alfa Laval. Hein beoordeelde deze training met een 8.


"Ik vond het een leuke, praktische training. Het plan van Frank met de acht stappen geven een goede richting aan het proces van scenarioplanning."  -  Bram van Amerongen, Sectoranalist, ABN AMRO Bank. Bram beoordeelde deze training met een 8.


"Het was een leuke en inspirerende dag waarin ik veel ideeën voor ons werk heb opgedaan. De trainers hebben ons ook een andere manier van denken geleerd, zoals het verschil tussen prognoses en toekomstscenario's."  -  Elske Oranje, Wetenschappelijk medewerker, Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Elske beoordeelde deze training met een 8.


"Dankzij zijn enthousiaste en praktijkgerichte insteek is niet alleen de theorie besproken, maar zijn er ook concrete scenario's uitgewerkt. Frank heeft ons genoeg handvatten gegeven om het verder zelf op te pakken."  -  Hoofd ICT, Het Kadaster.


"Met zijn deskundigheid heeft Frank op een ontspannen en prettige manier het proces begeleid. Hij heeft kans gezien iedereen mee te nemen in de denkwijze die nodig is bij dit soort processen. Frank is daardoor in staat prima maatwerk te leveren. Ik beveel hem dan ook van harte aan."  -  Adviseur Organisatie Ontwikkeling, Gemeente Uden.

Uw trainer

Deze training wordt verzorgd door Frank van Ormondt. Frank is een enthousiaste trainer en diens benadering is praktisch en persoonlijk.


Frank
“Ik vind het belangrijk dat er in mijn trainingen voor iedere deelnemer voldoende ruimte is voor discussie en het delen van ervaring.”

Frank heeft tijdens diens loopbaan bij onder andere Philips zelf veel ervaring opgedaan met de onderwerpen van diens trainingen. Verder begeleidt Frank vanuit diens adviespraktijk regelmatig managers en ondernemers. Daardoor kan Frank deze training in de context van ‘de business’ plaatsen. Frank is auteur van het boek: “Het Innovatieboek”.

Meer over “Het Innovatieboek”
Meer over uw trainer

Blended learning, materiaal en zelfstudie

Iedere deelnemer krijgt ter ondersteuning toegang tot een trainingsspecifiek extranet, een soort e-learningomgeving. Met dit extranet kunnen deelnemers zich voorbereiden en zich tijdens de training en daarna verder ontwikkelen. Dit extranet bestaat onder andere uit: aanwijzingen voor zelfstudie, templates, tools, voorbeelden, inspirerende filmpjes en boekentips.

Aan de start van de training ontvangt iedere deelnemer een uitgebreide de syllabus, met documentatie, checklists en opdrachten. Tijdens deze training worden diverse boekentips gegeven. Boeken kunnen optioneel worden aangeschaft maar diens niet nodig om de training te kunnen volgen.

Frank heeft een eigen trainingsmethode ontwikkeld, die heel dicht bij de praktijk staat. Het werken met cases gaat hem niet ver genoeg. Daarom nemen deelnemers hun werk mee naar de training om het geleerde meteen uit te proberen. Deelnemers kunnen na de training hun onderwerp verder in meer detail uitwerken.

Zelfstudie geschiedt op vrijwillige basis en voor hen geeft Frank tijdens de training aanwijzingen. Op basis van deze aanwijzingen bedraagt zelfstudie ongeveer 1 à 3 uur per sessie. Het daadwerkelijk tot in detail uitwerken van het eigen werk naar aanleiding van de cases kan wel oplopen tot 8 uur of meer per sessie. Na afloop heeft iedere deelnemer recht op een gratis begeleidingsgesprek van 1 uur.

Meer over methode

Prijs

De prijs voor deze activiteit bedraagt € 795.00. Deze vaste totaalprijs is exclusief 21% btw, per persoon en onder voorbehoud van wijzigingen. Bij de prijs inbegrepen zijn de syllabus, de lunch, de koffie en thee in de pauzes. Niet inbegrepen is o.a. een eventuele overnachting.
Bekijk de algemene voorwaarden

Inschrijven

De volgende startdata zijn beschikbaar voor de open inschrijving.

Datum: 2024-09-26

26 september 2024 ∗ Locatie: Hilversum ∗ Taal: NL ∗ Prijs: € 795.00Datum: 2024-12-18

18 december 2024 ∗ Locatie: Hilversum ∗ Taal: NL ∗ Prijs: € 795.00Meer informatie?

Download de brochure, waarin alle details over deze activiteit handig zijn opgesomd.Heeft u nog vragen dan kunt u ons gerust bellen op: 035 6316915. Wij kijken dan samen met u of deze activiteit bij uw leerbehoeften past. Eventueel kunt u met ons een afspraak maken voor een vrijblijvend bezoek aan ons trainingscentrum.
Download de brochure
Afspraak makenOver FrankContactAccommodatieAlgemene voorwaardenPrivacySitemap

Copyright Frank van Ormondt Advies en Educatie © 2007-2024. All rights reserved.

Bijgewerkt op 7 mei 2024