frankvanormondt.nl plaatst cookies om de ervaring te verbeteren, gaat u verder dan gaat u akkoord met deze cookies.   

geen strook

Intelligence

Internet moet groener

Datacenter

In de ICT-branche wordt met de energieverslindende apparatuur ook nog eens 55% van de geconsumeerde energie weggegooid. Een gemiddeld datacentrum verbruikt ongeveer evenveel energie als 750 huishoudens tezamen. En een Amerikaanse professor van Harvard heeft begin dit jaar uitgerekend dat twee uitgebreide zoekopdrachten op internet samen meer CO2 uitstoten dan een keteltje theewater. Hoewel deze uitspraak omstreden bleek te zijn, is de CO2-uitstoot van de ICT-branche nu al even groot als die van het luchtvaartverkeer en de energieconsumptie even groot als alle televisietoestellen bij elkaar. Als we hier niets aan doen dan zijn deze cijfers in het jaar 2020 verdubbeld. Ook in Nederland, dat de hoogste penetratie van thuiscomputers en internetaansluitingen heeft, is dit zondermeer aan de orde. De Europese Commissie heeft daarom in de zogenaamde 2020-doelstellingen richtlijnen neergelegd voor CO2-uitstoot, energieverbruik en duurzaamheid die er op neer komen dat alles 20% groener moet. Gelukkig zijn een aantal leveranciers, dienstverleners en datacenters hier intussen al flink mee aan de slag.

Google heeft op recentelijk aangekondigd in de toekomst de datacenters naar zee te gaan verhuizen. Dit heeft veel voordelen. Het zeewater kan als koelvloeistof dienen. Met de golfslag kan energie worden opgewekt. De installaties zijn mobiel en kunnen daar waar nodig worden ingezet. Er hoeft geen land te worden gekocht of belasting te worden betaald. Google heeft op dit innovatieve concept patent aangevraagd.

Internet-provider Easynet heeft het nieuwe datacenter te Schiphol-Rijk met freecooling uitgevoerd. Daarnaast mag de temperatuur in het datacenter best een paar graden hoger zijn dan de mensvriendelijke 21 graden Celsius. Met het openlucht koelsysteem en een op de computer afgestemde thermostaat weet Easynet het energieverbruik drastisch te verminderen.

Ook computerleverancier Dell neemt deze zaken serieus onder het motto Start with yourself. Dit bedrijf is van plan the Greenest technology company te worden. Een belangrijk onderdeel van deze strategie is dat Dell bomen plant voor elke verkochte computer en is hiermee carbon neutral. Bovendien recyclet Dell oude thuiscomputers gratis.

IBM investeert met het Big Green project 1 miljard dollar in duurzaamheid. Vorig jaar heeft IBM voor ICT-bedrijf GIB-services een datacenter gebouwd dat een 42% lager energieverbruik heeft. Dit rekencentrum in het Zwitserse plaatsje Uitikon verwarmt tevens het water van het nabijgelegen gemeentelijke zwembad.

In 2007 kondigde HP het Dynamic Smart Cooling systeem aan. Door dit slimme koelsysteem gaat het energieverbruik van de apparatuur met 40% om laag en wordt de CO2-uitstoot sterk verminderd.

Hopelijk volgen er nog veel meer van dit soort groene initiatieven. Veel van bovengenoemde partijen hebben zich intussen verenigd in The Green Grid een consortium dat hulp biedt bij het behalen van groene doelstellingen door standaardisatie, modellen en gereedschappen. Hoewel ICT dus duidelijk zuiniger kan en moet, moet dit echter ook geen losstaand doel worden. Een lichte toename van ICT kan namelijk in andere branches ook een prima bijdrage leveren aan het verbeteren van het milieu. Het zou beter zijn om de milieudoelstellingen dus ook vanuit het totaal over alle branches te bekijken.


Datum: 20 juni 2009.


Over onsContactAccommodatieAlgemene voorwaardenPrivacySitemap

Copyright Frank van Ormondt Advies en Educatie © 2007-2020. All rights reserved.

Bijgewerkt op 26 oktober 2020